logo-bbk
 

Deel dit bericht

Schijnzelfstandigheid

Geplaatst op 04-11-2024  -  Categorie: Advies  -  Auteur: Jonna van 't Hof

Het zal veel kunstenaars niet zijn ontgaan dat het de laatste tijd in de media over schijnzelfstandigheid gaat. De Belastingdienst heeft aangekondigd per 1 januari 2025 hierop te gaan controleren.

Schijnzelfstandigheid is werk dat door zelfstandigen wordt uitgevoerd, maar eigenlijk werk in loondienst zou moeten zijn.

Wat is er aan de hand?

Het gaat om twee voornemens die naast elkaar spelen.

  1. Opheffing handhavingsmoratorium Wet DBA
  2. Invoering Wet VBAR (vervanging Wet DBA)

Opheffing handhavingsmoratorium Wet DBA

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) is de opvolger van de VAR-verklaring. De wet geeft regels aan wanneer werk zelfstandig is en wanneer het werk in loondienst betreft. Vooralsnog werd er niet gehandhaafd door de Belastingdienst en het UWV op de Wet DBA. De Belastingdienst heeft nu naar buiten gebracht dat ze dat per 1 januari 2025 actief gaan handhaven. Ze hebben 80 fte ingeschakeld om dat te gaan doen.

Bedrijven die zzp’ers inschakelen voor niet-zelfstandig werk worden aangeschreven, maar krijgen in 2025 nog geen vergrijpboete van de Belastingdienst. De controle door de Belastingdienst kan wel ook een controle door het UWV in de hand werken. Het UWV deelt mogelijk wel boetes uit.

Invoering Wet VBAR (vervanging Wet DBA)

Op 3 juli 2024 werd de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet VBAR) aanhangig gemaakt bij de Raad van State. Het ligt nu daar voor advies en moet nog bij de Tweede Kamer aankomen. Het streven is dat deze wet per 1 januari 2026 de Wet DBA vervangt.

Het is de bedoeling met deze wet dat het eenvoudiger wordt voor de Belastingdienst om te beoordelen of bij een klus van een zzp’er sprake is van een zzp-contract of een arbeidsovereenkomst.

Hoe gaan ze beoordelen?

In eerste instantie is de Wet DBA nog van kracht en zal daarop getoetst worden. Feitelijk wordt er dan getoetst op het arbeidsrecht. Daarbij zijn 3 pijlers om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

  • Loon
  • Arbeid (werk)
  • Gezagsverhouding

Nu is er bij de meeste zzp-contracten sowieso sprake van loon/ betaling en het verrichten van arbeid. Het heikele punt is de gezagsverhouding.

Als er sprake is van een gezagsverhouding dan is de relatie tussen partijen wettelijk verplicht een arbeidsovereenkomst. In dat geval moet de werkgever loonbelasting en sociale premies betalen.

Wat verandert er met de invoering Wet VBAR?

In de nieuwe wet worden een aantal dingen aangescherpt rondom de gezagsverhouding en het loon. Tijdens een wetgevingsproces kan er nog van alles veranderen aan het ontwerp van de wet. Vooralsnog lijkt het dat er een loongrens komt. Zodra er sprake is van loon dat onder de € 32,24 per uur ligt dan is er direct sprake van een arbeidsovereenkomst. De overige wijzigingen moeten met de tijd duidelijk worden. We houden jullie op de hoogte.

Wat is het probleem?

Het probleem is nu dat opdrachtgevers onrustig worden. Zij willen geen naheffing loonbelasting en sociale premies moeten betalen. De vrees is dat veel opdrachtgevers zzp-contracten zullen beëindigen om geen risico's te lopen.

Wat doet de BBK?

We houden de actualiteit over schijnzelfstandigheid in de gaten. Ondertussen zijn we bij De Creatieve Coalitie aangesloten. Zij hebben een reactie gegeven op de internetconsultatie bij de nieuwe wet, houden de situatie in de gaten en ondernemen waar nodig actie.

Ben je lid van de BBK en heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op via kbb.[antispam].@bbknet.nl


Meer nieuws

Schijnzelfstandigheid

Datum: 04 november 2024
Categorie: Advies

Welk btw-tarief kies ik voor mijn kunst

Datum: 19 juni 2024
Categorie: Belasting

Naar nieuwsoverzicht
 

Nieuwsbrief niet-leden

Als niet-lid kan je op de hoogte blijven van de activiteiten van de BBK via de nieuwsbrief voor niet-leden.

Aanmelden nieuwsbrief

Contact

Heesterveld 58
1102 SB Amsterdam Zuidoost

T. +31 (0)20 – 623 54 56
E. bbk[at]bbknet.nl

Volg ons op

𝕏

Privacybeleid

De BBK verwerkt persoonsgegevens, lees ons privacybeleid (pdf) voor meer informatie.

KvK 40530026

IBAN NL 71 INGB 0000 5834 58