Zeg nee tegen gebruik door AI
Kunstmatige intelligentie, kortweg AI, kan alleen bestaan dankzij de miljarden werken die van het internet worden geschraapt. Deze werken worden gebruikt om AI mee te voeden en trainen. Daar zit jouw beeld misschien ook tussen. Toch heb je nooit toestemming gegeven voor dat gebruik en ontvang je er ook geen vergoeding voor.
Wij vinden dat het tijd is dat jij op een simpele en snelle manier het gebruik van je werk voor AI kunt verbieden. Met Opt Out Now! presenteren we hiervoor een nieuwe standaard.
Generatieve AI zijn programma's die zelf teksten, afbeeldingen, muziek en video kunnen maken.Deze technologie groeit enorm snel en wat ze kunnen genereren wordt steeds beter. Zo kunnen er al heel realistische afbeeldingen gemaakt worden, wordt er heel acceptabele muziek gemaakt en kunnen mensenstemmen heel goed nagebootst worden.
Niemand weet precies hoe een AI tot een afbeelding komt. Zelfs de makers van de AI weten niet precies hoe het proces binnen de AI werkt. Dat maakt generatieve AI heel ongrijpbaar.
Wat we wel weten is dat een AI gebruik maakt van een dataset met afbeeldingen. Deze datasets worden door crawlers gecreëerd. Crawlers zoeken onder andere op internet naar afbeeldingen om aan de dataset toe te voegen. Dit proces heet scraping. De dataset wordt ingelezen door de AI en behoort vervolgens tot de beschikbare kennis. Zodra een gebruiker van de AI een prompt ingeeft creëert de AI een beeld.
Om afbeeldingen te vinden worden door crawlers allerlei afbeeldingen van internet gescrapet. Hieronder ook afbeeldingen van kunstwerken van beeldend kunstenaars. Dit terwijl deze kunstenaars daar helemaal geen toestemming voor hebben gegeven. Daar is de BBK het natuurlijk niet mee eens.
De BBK en haar partners binnen Federatie Beeldrechten, waaronder Pictoright, NVJ/NVF, Dupho, BNO, BOK, Kunstenbond en Platform BK houden de ontwikkelingen rondom beeldgeneratieve AI in de gaten. Zowel op het gebied van technologische ontwikkelingen als op het gebied van (auteursrechtelijke) wet- en regelgeving.
Er zijn verschillende manieren om je werk te beschermen tegen scrapen.
Voor velen onder ons zijn de termen rondom AI nieuw. Daarom hier een woordenlijst.
Mis je woorden en termen? Laat het ons weten via kbb @bbknet.nl.
Juridisch adviseur/ Federatie Beeldrechten/ Werkgroep AI
De BBK is telefonisch bereikbaar op
ma t/m do van 10-12 uur op 020 - 623 5456.