Leden van de BBK kunnen via het Adviesbureau hulp inroepen bij unfair practice (oneerlijke behandeling).
Dit kan heel eenvoudig door te mailen naar kbb @bbknet.nl en je verhaal kort te vertellen. Onze jurist neemt dan contact met je op via de mail of er wordt een belafspraak gemaakt.
Nog geen lid? Kijk snel op lidmaatschap voor de voorwaarden.
Kunstenaars worden soms op de meest absurde manieren betaald.
Heb jij ook een bijzonder verhaal of een gekke ervaring gehad met betalingen voor je kunst? Wil je jouw verhaal anoniem delen? Stuur ons dan een bericht! Wij zijn benieuwd naar jouw anekdotes en ervaringen. Laten we samen het gesprek aangaan over de waarde van kunst en het respect dat kunstenaars verdienen voor hun werk. #kunstenaarsanekdotes
Zie onze socials.
De Fair Practice Code is een moreel kompas voor iedereen die in of met de culturele en creatieve sector werkt. We vragen met de code om voortdurende reflectie op ons werk. Ook de komende jaren nodigen we iedereen uit om daar (met ons) mee aan de slag te gaan.
De Fair Practice Code werd ontwikkeld door onder meer Kunsten '92, waar de BBK bij aangesloten is.
Per 1 januari 2025 worden de meeste Rijkssubisidies en gemeentelijke subsidies gekoppeld aan de Fair Practice Code. Dat betekent dat een voorwaarde voor het ontvangen van subsidie is dat organisaties zich aan de code houden. Zodra het een voorwaarde is kunnen kunstenaars organisaties er ook beter op aanspreken.
De Richtlijn Kunstenaarshonoraria (RKH) is een handreiking aan kunstenaars en instellingen om tot een eerlijke beloning voor arbeid door kunstenaars te komen. Iedereen die werkzaam is binnen de beeldende kunst – als kunstenaar of als kunstprofessional, werkend voor een museum, presentatie-instelling, kunstinitiatief of festival – kan gebruik maken van de calculator, de checklist en het voorbeeldcontract die onderdeel uitmaken van RKH.
Initiatiefnemers van de richtlijn zijn Platform Beeldende Kunst, Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars, Kunstenbond en De Zaak Nu – verenigd in BKNL. RKH is een gezamenlijk initiatief om te komen tot fair practice in de professionele contractpraktijk tussen instellingen en kunstenaars.
De ketentafel Beeldende Kunst ontwikkelt en onderhoudt praktijkinstrumenten voor beeldende kunstenaars en beeldende kunstinstellingen in het kader van fair practice (Fair Pay, Fair Share, Fair Chain). Deze praktijkinstrumenten stellen opdrachtgevers en –nemers in staat om (gezamenlijk) o.a. tot een eerlijke vergoeding te komen. Het stimuleert ook goed werkgeverschap en werknemerschap én goede werkverhoudingen in de beeldende kunst.
De BBK zit aan tafel bij de Ketentafel Beeldende Kunst.
De BBK is aangesloten bij De Creatieve Coalitie en Kunsten '92. Deze beide verenigingen zetten zich enorm in voor Fair Practise en Fair Pay.
Niet alles hiervan is steeds zichtbaar, omdat zich veel achter de schermen afspeelt. Nieuwsberichten vanuit de activiteiten van deze verenigingen delen we in onze nieuwsbrieven voor leden en niet-leden.
Weet dat je met een lidmaatschap bij de BBK ook de activiteiten van De Creatieve Coalitie en Kunsten '92 steunt.
Directeur/ BKNL
Jurist/ Ketentafel Beeldende Kunst