logo-bbk
 

Deel dit bericht

Energiegebruik in je atelier: wat zijn je rechten?

Geplaatst op 04-10-2023  -  Categorie: Blog  -  Auteur: Jonna van 't Hof
Met de winter op komst en verwarmingen die weer aangaan komen ook de zorgen om hoge stookkosten. Vorige winter waren de gas- en electraprijzen hoog en bij het adviesbureau kregen we in het voorjaar veel vragen over eindafrekeningen servicekosten van ateliers die heel veel hoger uitvielen dan mensen gewend waren. Omdat veel van jullie een atelier huren en mogelijk vragen hebben over wat mag en kan zetten we hier een aantal dingen op een rijtje. Ik ga in op wat bij wet of jurisprudentie wel of niet geregeld is. Soms staan er leuke bepalingen in je huurcontract waar je weer wat aan hebt. Bij twijfel check dus vooral je contract. Ook gaat het hier steeds om overige bedrijfsruimte (waar ateliers onder vallen) en niet om woonruimte.
Isoleren
Bij wet is een verhuurder niet verplicht tot isolatie over te gaan. Je ziet wel steeds meer dat er naar isolatie wordt gekeken, maar afdwingen kan niet, tenzij het in je huurcontract is opgenomen. 
Afgelopen winter zagen we veel verhuurders die huurders wilden bijstaan en vaak werd raamfolie of radiatorfolie verstrekt. Ook hier heb je als huurder meestal geen recht op, dus als jouw huurder niet zo meelevend was, helaas je kunt er geen aanspraak op maken. Wel mag je meestal zelf radiatorfolie en soms ook raamfolie aanbrengen. Bij raamfolie kan het geen kwaad even toestemming te vragen. Ik zie hier vast veel vormen van isolatie over het hoofd. Bij vrijwel alles wat permanent is moet je toestemming vragen en bij de meeste vormen die je weer eenvoudig kunt verwijderen zonder schade aan het pand toe te brengen kan je zonder toestemming zelf aanbrengen. 
 
Oude cv-ketel
Waar je verhuurder wel iets aan moet doen is de staat van de cv-ketel. Oudere ketels zijn niet altijd even energiezuinig en het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelde in 2010 al dat ketels ouder dan 15 jaar als oud worden gezien. Is de ketel in jouw atelierpand ouder dan 15 jaar dan kan je de verhuurder verzoeken om het vervangen van de ketel. Bij de nieuwe aanschaf is het dan niet zo dat je inbreng hebt in welk nieuwe apparaat wordt aangeschaft, maar toch een nieuwere ketel zou best uit kunnen maken.
Wel is een vereiste dat de ketel eigendom is van de verhuurder. Heb jij als huurder zelf een ketel geplaatst of is deze geplaatst door een vorige huurder dan is ie van jou en moet je zelf voor vervanging zorgen.
 
Verbruik medehuurders
In sommige atelierpanden zijn er geen individuele meters per atelier. En dan merk je het in je eindafrekening als je zelf heel zuinig bent in stoken, maar je collega het graag lekker warm wil hebben. Het is dan onvermijdelijk dat er onvrede ontstaat over het stookgedrag van onderlinge huurders.
Als BBK zijn wij voorstander van individuele bemetering, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe je stookt en hoe je energierekening eruitziet. Helaas is dat niet zo eenvoudig geregeld. Alleen als het in je huurcontract is opgenomen dat er individueel (hoofdelijk) wordt afgerekend kan je daar aanspraak op maken. Staat dit niet in je contract en zit jij in deze situatie dan moet je in gesprek gaan met je medehuurders en hopen dat iedereen de verwarming laag zet. Aan de andere kant heeft het wel zin om het gesprek aan te gaan met de verhuurder, want hoewel die niets verplicht is, kan die wel de logica van je verzoek inzien en misschien leidt dat wel dat een aanpassing van het systeem. 
Vragen
Ben je lid van de BBK en heb ik in dit artikel je vraag niet beantwoord? Neem dan contact met me op via kbb.[antispam].@bbknet.nl of bel me tijdens het telefonisch spreekuur maandag t/m woensdag (voor het juridische) 10-12 uur via 020 - 623 5456. Soms gebeurt het dat ik net iemand anders aan de telefoon heb, spreek dan vooral een boodschap in dat je me wilt spreken.

Meer nieuws

Welk btw-tarief kies ik voor mijn kunst

Datum: 19 juni 2024
Categorie: Belasting

PERSBERICHT- Opt Out Now!

Datum: 03 juni 2024
Categorie: Bestuur en beleid

Geen hogere btw, je belast er heel Nederland mee

Datum: 03 juni 2024
Categorie: Bestuur en beleid

Naar nieuwsoverzicht
 

Telefonisch spreekuur

De BBK is telefonisch bereikbaar op
ma t/m do van 10-12 uur op 020 - 623 5456.

Contact

Heesterveld 58
1102 SB Amsterdam Zuidoost

T. +31 (0)20 – 623 54 56
E. bbk[at]bbknet.nl

Volg ons op

𝕏

Privacybeleid

De BBK verwerkt persoonsgegevens, lees ons privacybeleid (pdf) voor meer informatie.

KvK 40530026

IBAN NL 71 INGB 0000 5834 58