Er begon bij mij een vermoeden te ontstaan dat dit niet lekker zat. Kwam het door het coronavirus dat de koper zich niet meldde of was er meer aan de hand? Ik vroeg de mailwisseling op en begon deze te lezen. Gaandeweg werd mijn vermoeden groter en groter. De koper was té enthousiast en deed wel heel makkelijk over een uitgave van 10.000 euro. Het Engels rammelde en alles ging net even iets té vlot. Ik googelde de naam van de koper en de term ‘art scam’ en ja hoor, de hits vlogen me om de oren.
De kunstenaar in kwestie had zich laten verleiden drie werken op te sturen, zonder betaling vooraf. Nu zit hij zonder betaling en zonder werken. De scammer reageert niet meer en de werken liggen vast bij de douane in afwachting van de betaling van invoerrechten. Terugsturen lijkt vooralsnog geen optie. We gaan kijken wat we met het vervoerbedrijf voor hem voor elkaar kunnen krijgen, maar eenvoudig zal het niet worden.
Hoe voorkom je slachtoffer te worden van een art scam?
Wees alert op e-mails van enthousiaste kopers uit het buitenland. Google de naam van de potentiële koper en check of die naam wordt genoemd in relatie tot art scams. Kom je niets tegen, kijk dan of je andere informatie over de koper kunt vinden. Veel mensen zijn makkelijk traceerbaar via online telefoonboeken en sociale media. Het is vreemd als er helemaal niets over iemand te vinden is.
Als alles online lijkt te kloppen en je besluit door te gaan met een dergelijke verkoop, zorg dan dat je de betaling vooraf ontvangt. En, heel belangrijk, ga niet akkoord met een betalingstruc. De scammer vraagt je eerst geld over te maken naar zijn rekening, zodat zijn bank je rekeningnummer accepteert. Daarna belooft hij je het aankoopbedrag over te maken. Ga je hiermee akkoord dan is er een grote kans dat je je geld kwijt bent.