Geplaatst op 27-09-2023
- Categorie: AI
- Auteur: Jonna van 't Hof
Gisteren was er weer een vergadering van de werkgroep AI van
Federatie Beeldrechten. De laatste ontwikkelingen rondom generatieve AI en auteursrecht werden besproken. Ook kregen we een presentatie van twee creatieven over hoe generatieve AI werkt, hoe zij het gebruiken in hun werk en wat de laatste ontwikkelingen zijn.
In Europa is men druk bezig met de AI Act. Helaas zijn er ontwikkelingen waarbij bepaalde lidstaten AI ruimbaan willen geven. Men is bang dat AI-bedrijven vinden dat Europa 'weer eens moeilijk doet' en zich dus niet zullen vestigen in Europa of zich geheel zullen onttrekken van de Europese markt. Wat dit precies voor effect zal hebben weten we op dit moment niet.
Wel is steeds meer duidelijk dat voor een groot deel het kwaad al is geschied. En de presentatie die we te zien kregen bevestigd dit beeld. Heel veel (en zeer waarschijnlijk alle) afbeeldingen (en teksten, video's, muziek, noem maar op) die op internet staan zijn ingelezen door generatieve AI als trainingsdata. Dit is gebeurd voordat wij, als publiek ook maar van generatieve AI hadden gehoord. Want, logischerwijs hebben de grote AI-bedrijven eerst hun systeem getraind om het vervolgens pas aan de markt aan te bieden. Dit is natuurlijk ontzettend onethisch en het is dus ook zeker niet iets waar de BBK zich zomaar bij neerlegt. Maar het is gebeurd en daar kunnen we nu niets meer aan doen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om een AI iets te laten ontleren.
Wat wel kan is zorgen dat bepaalde AI's in de toekomst geen gebruik maken van nieuwe afbeeldingen die je op je website zet. Op dit moment hebben twee partijen gezegd dat ze een verbod op 'scraping' dat in de robot.txt staat zullen honoreren. Dat is CCBot van Common Crawl (een bedrijf dat zich puur richt op het maken van datasets voor AI) en GPTBot, de bot van OpenAI, beter bekend van ChatGPT.
Om het makkelijk te maken hebben we even een kort
robot.txt bestandje voor jullie gemaakt dat je op de rootdirectory van je website kan zetten. Als je zelf je website hebt gebouwd weet je waar we het over hebben. Heeft iemand anders je website gebouwd of heb je geen idee hoe je dit bestand op je rootdirectory moet zetten, schakel even hulp in van je webbouwer of hostingbedrijf. Let wel op, als je al een robot.txt op je website hebt dat je de code toevoegt aan je al bestaande robot.txt. Overschrijf m dus niet!
In het bestandje staan de verboden voor Common Crawl en OpenAI. Na wat onderzoek vonden we ook de bot achter de AI van Amazon en die hebben we dus ook maar toegevoegd. Er zijn helaas nog een heleboel bedrijven die gewoon lekker het internet afstruinen naar afbeeldingen en op dit moment is er geen techniek of wet die ervoor zorgt dat ze dat niet mogen.
En voor de techneuten die roepen blokkeer dan maar alle bots in je robot.txt. Dat kan, maar niet alle bots honoreren dit én je bent dan ook niet meer vindbaar via Google en andere zoekmachines. Niet wenselijk dus.
Binnenkort komt er een enquête naar de leden toe over generatieve AI, we willen namelijk graag weten wat jullie ervan vinden. En natuurlijk zullen we steeds updates over dit onderwerp blijven geven.