logo-bbk
 

Eerlijke betaling

Op deze pagina gaan we in op de middelen die je als kunstenaar hebt om tot een eerlijke betaling te komen. 
Van de richtlijn kunstenaarshonoraria, de diverse middelen voor beeldende kunstopdrachten tot onderhandelen en incasseren. Alles wat jij nodig hebt om te zorgen dat je eerlijk betaald krijgt voor het werk dat je doet.

Richtlijnen en percentages

Exposities en tentoonstellingen

In 2017 lanceerde BKNL het sectoroverleg voor de beeldende kunsten de Richtlijn Kunstenaarshonoraria. Dit was een eerste stap in eerlijke betaling voor beeldend kunstenaars. De richtlijn gaat uit van de absolute ondergrens en is dus een minimum. Het staat kunstenaars vrij om een hoger bedrag te vragen.

Veel musea en presentatie-instellingen maken inmiddels gebruik van deze richtlijn voor de betaling van kunstenaars die exposeren, een expositie inrichten of andere werkzaamheden verrichten rondom de expositie. 

Maar wanneer gebruik je deze richtlijn?

  1. Er moet sprake zijn van een expositie of een tentoonstelling.
  2. Het gaat niet om het aankopen van een kunstwerk (hieronder ook kunstopdrachten) door het museum of instelling.
  3. Commerciële galleries vallen meestal niet onder deze richtlijn. Zij maken andere afspraken met kunstenaars.

Aanpassing richtlijn

BKNL heeft in 2023-2024 hard gewerkt aan een update van het kunstenaarshonorarium. Zo zijn en aantal onderdelen uitgebreid en is de richtlijn geïndexeerd. Per 2025 geldt een herziene richtlijn waarbij meer rekening wordt gehouden met werkzaamheden rondom een expositie. 

Kunstenaarshonorarium (t/m 2024)

Kunstenaarshonorarium (vanaf 2025)

Kunstopdrachten

Kunstopdrachten zijn opdrachten waarbij de kunstenaar in opdracht van een opdrachtnemer gevraagd wordt een kunstwerk te ontwerpen, te maken en te leveren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een beeld in de openbare ruimte of om een monumentaal kunstwerk bij een ziekenhuis.Ook kleinere kunstopdrachten zien we voorbij komen. 

Voor kunstopdrachten kun je gebruik maken van de Landelijke Algemene Voorwaarden Kunstopdrachten of de percentageregeling beeldende kunst van de Rijksbouwmeester of het modelcontract van de VNG.

De regelingen hanteren alle net iets andere voorwaarden en honorariumpercentages. Het is aan jou als kunstenaar om samen met je opdrachtgever uit te onderhandelen welke voorwaarden en honorariumpercentages passen bij de specifieke opdracht. 

Andere hulpmiddelen

Onderhandelen

Iedere opdracht, iedere verkoop; overal wordt over onderhandeld. Onderhandelen draait om zeker van jezelf zijn en weten wat je wilt. In dit artikel een aantal tips.

Download pdf

Incasso/ wanbetaling

Hoe zorg je dat je geld binnenkomt? Wat doe je als een opdrachtgever, galerie of koper niet betaald of te laat betaald. Op deze pagina vind je uitleg en voorbeeldbrieven.

Naar pagina Incasso/wanbetaling

Hulp van de BBK

Leden kunnen ons altijd mailen met vragen en problemen via kbb.[antispam].@bbknet.nl. Stel je vraag, verwoord je probleem en voeg alvast de relevante documenten toe. Afhankelijk van de complexiteit van de vraag kan onze huisjurist je van antwoord voorzien of we zorgen voor een antwoord door een specialist.

Ook voor vragen over welk tarief je het beste kan hanteren of extra hulp bij een onderhandeling of het incasseren van je vordering kunnen we leden helpen. 

 

Telefonisch spreekuur

De BBK is telefonisch bereikbaar op
ma t/m do van 10-12 uur op 020 - 623 5456.

Contact

Heesterveld 58
1102 SB Amsterdam Zuidoost

T. +31 (0)20 – 623 54 56
E. bbk[at]bbknet.nl

Volg ons op

𝕏

Privacybeleid

De BBK verwerkt persoonsgegevens, lees ons privacybeleid (pdf) voor meer informatie.

KvK 40530026

IBAN NL 71 INGB 0000 5834 58