BBK Magazine #322 is nu te downloaden
2e kwartaal 2016 – Vrouw & Kunst
Met een redactie die (toevallig) uit alleen vrouwen bestaat kwam het onvermijdelijk een keer aan de beurt: het thema ‘Vrouw en Kunst’.
We wilden aan de ene kant verkennen hoe het nu staat met de emancipatie van de vrouwelijke beeldende kunstenaar en aan de andere kant hoe vrouwen door de eeuwen heen in kunst zijn vastgelegd. Als we kijken naar de afgelopen honderd jaar dan kunnen we zien hoe de emancipatie van vrouwen ook in de beeldende kunstwereld haar sporen heeft achtergelaten. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd op beeldende kunstacademies en ook 57% van de BBK-leden is vrouw. Als je het zo bekijkt lijkt het goed te gaan met de emancipatie van vrouwen in onze sector.
Wat ook opvalt is dat de jonge generatie vrouwelijke kunstenaars zich vrijer lijkt te voelen en minder tegen sekseongelijkheid lijkt aan te lopen. Deze jonge generatie is meer dan alle voorgaande generaties opgegroeid met seksegelijkheid en eerlijker kansen.
Maar toch, ook nu nog zijn mannen in de top van de kunstsector oververtegenwoordigd en was in 2002 de kunst van vrouwen nog 20% goedkoper dan die van mannen. Hoe gelijk zijn de kansen dan? Mogen we hier een verband leggen met het verschil in lonen tussen mannen en vrouwen in het algemeen dat volgens tijdschrift Opzij in 2012 ook 20% is? Minister Jet Bussemaker is niet alleen minister van Cultuur, maar ook van emancipatie. Wellicht dat zij zich geroepen voelt verder onderzoek te doen naar de oorzaken van deze ongelijke beloningen en kan zoeken naar oplossingen. Want de vrouwenemancipatie is pas echt geslaagd als iedereen dezelfde kansen krijgt.
In Moeder Natuur aan het werk geeft Hedy Hempe weer hoe zij als vrouwelijk beeldend kunstenaar in samenwerking met een andere vrouwelijk beeldend kunstenaar tot kunstwerken komt. Net als Sandra Janssen, de geïnterviewde voor ‘De passie van’ kiezen zij de natuur als uitgangspunt voor het werk. Remy de Boer geeft de geschiedenis weer van vrouwelijke beeldende kunstenaars vanaf de middeleeuwen tot het heden. Veravox gaat in op de tweede feministische golf (vanaf de jaren ‘60) en het heden. Hans Swanenburg gaat in op het verbod op (vrouwen-)discriminatie en hoe je je tegen deze vorm van discriminatie juridisch kunt verweren. Alex Schreiner richt zich in Uit het archief op de eerste vrouwelijke minister van Cultuur; Marga Klompé.
Ga direct naar downloaden.