BBK Magazine 315 nu online
Het nieuwste BBK Magazine staat nu voor leden en abonnees online. Het nummer gaat over Kunst & Samenleving.
In dit nummer onderzoeken we de verschillende aspecten van kunst in de samenleving. We leven tegenwoordig in een participatiesamenleving waarbinnen ook de kunstenaar een actieve rol moet spelen. De participerende kunstenaar is niet nieuw. Kunstenaars hebben altijd kunst gemaakt die iets toevoegt aan de samenleving; aan de maatschappij. Kunst zet mensen aan tot denken, is kritisch of biedt juist troost. Is iedere kunstenaar daarmee een participerende kunstenaar?
Volgens de overheid niet, zij verwacht een veel directere betrokkenheid. Volgens minister Bussemaker is een participerende kunstenaar iemand die een brug slaat tussen kunst en zorg, welzijn of sport. Zij heeft zelfs geld beschikbaar gesteld voor kunstprojecten die een dergelijke connectie aangaan. Maar kun je van kunstenaars wel
verwachten of zelfs eisen dat zij de samenleving ingaan met hun kunst en actief de verbinding zoeken of doet dat af aan de authenticiteit van kunst en daarmee indirect van de kracht van het werk? En hoe ziet die participerende kunstenaar er in de praktijk eigenlijk uit?
In het hoofdartikel kijkt Miryam Schobben naar de sociale aspecten van kunst en zij beschrijft verschillende projecten die kunst met maatschappelijke doelen combineert.
Remy de Boer onderzocht welke ideeën er leven over kunst in de samenleving, bij zowel kunstenaar als samenleving. Bij het Paradisodebat van Kunsten’92 kijken we hoe de kunstsector en de politiek tegen het onderwerp aankijken. Mr. Hans Swanenburg belicht juist weer een ander aspect in de samenleving, namelijk het ‘recht om vergeten te worden’.
Veel leesplezier!
[hr color=”red” width=”100%” ]
De sociale werking van kunst
De rol van beeldende kunst in een veranderende samenleving waarin participatie het nieuwe toverwoord lijkt. Kunst in het dagelijks leven.
Fotoreportage
Een impressie van 15 werken van Alexander Calder in de Rijksmuseumtuinen. Abstractie in beweging.
Paradisodebat
Verslag van de 12e editie van het Paradisodebat op 31 augustus. Een gesprek over de ambities van kunst en de relatie tussen kunst en samenleving vanuit een filosofisch perspectief.
[hr color=”red” width=”100%” ]
Ben je geen abonnee of lid, maar wel geïnteresseerd? Neem een abonnement of vraag een gratis proefnummer aan.