Ateliers Westerpark
Een tijd terug berichtten we in de nieuwsbrief over de ateliersituatie in stadsdeel West. 4 atelierpanden in Westerpark zouden naar de rand van het stadsdeel moeten verhuizen, zodat de huidige panden tegen marktconforme prijzen verhuurd kunnen worden. Frits Nolte, BBK lid en een van de huurders, geeft een up-date:
Amsterdam stadsdeel West had in haar begroting 2014 opgenomen vier atelierpanden grotendeels te sluiten. Om deze oude schoolgebouwen in Westerpark (met bijna 70 ateliers) winstgevend te maken. De kunstenaars zouden dan aan de rand van het stadsdeel een nieuw atelier kunnen krijgen, mogelijk in broedplaatsen.
Een zorgelijke ontwikkeling waarbij de commercie het lijkt te winnen van de kunst en cultuur. Juist kunstenaars hebben in het verleden Westerpark op de kaart gezet. De Westergasfabriek geniet landelijke bekendheid. Voorbijgegaan wordt ook aan het feit dat zij al jarenlang een kostendekkende huur betalen.
De kunstenaars vonden gehoor bij de raadsleden Leen Beukelaar (SP) en Rutger Groot Wassink (GL). In december 2013 nam de raad een motie aan waarin de portefeuillehouder (wethouder) werd opgedragen de belangen van de kunstenaars en de buurt mee te laten wegen in de verdere procedure.
In maart 2014 resulteerde dit in een brief aan de raad met het voorstel om slechts 1 gebouw te sluiten en de kunstenaars – mede via natuurlijk verloop – te huisvesten in de overige 3 panden. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd, omdat er toch ruim 10 ateliers zullen verdwijnen. Omdat ‘het overleg met de kunstenaars’ moet uitmaken welk pand het wordt, en omdat de kunstenaars méér garanties willen dat verdere plannen geheel van de baan zijn.
Deze ontwikkeling lijkt niet al te slecht af te lopen, niettemin blijft de ateliersituatie in Amsterdam zorgelijk. In andere stadsdelen zijn reeds veel ateliergebouwen aan het bestand onttrokken, en in de verkoop gegaan. Een enkele uit particulier bezit, meerdere uit gemeentelijk eigendom. Niet altijd ten nadele van de zittende kunstenaars, maar altijd ten koste van de voorraad betaalbare ateliers. Terwijl bovendien wethouder Gehrels 50 ateliers aan de voorraad onttrekt voor de zogenaamde ‘jonge en internationale kunstenaars’. Want ‘ateliers zijn bedoeld voor mensen die er werken en als je dat na twintig jaar nog steeds doet is dat uitstekend, maar als je alleen nog maar een beetje op de bank hangt, is dat niet goed.’ Terwijl zij ook nog eens de maximale huurtermijn op 10 jaar wil stellen. Bureau Broedplaatsen matigde zich in haar beleidsvisie meningen aan over de oude ateliergebouwen, zonder de huurders van deze ateliers erbij te betrekken.
Helaas, een actueel stedelijk overzicht van de ateliersituatie ontbreekt. Mogelijk dat de Facebookpagina Atelier Gezocht (een initiatief van de Ateliers 2e Nassaustraat 8) hier verandering in kan brengen.