BBK Magazine

Per september 2013 is de BBK Krant in een heel nieuw jasje gegoten. De BBK Krant is daarmee BBK Magazine geworden. Het magazine verschijnt eens per kwartaal, ieder nummer heeft een eigen thema. Hieronder per jaargang de verschillende BBK Magazines.

Sluit direct een abonnement af of vraag een gratis proefnummer aan.

2017

 • Thema: Buitenland
  Verschenen: 28 maart 2017

  Quartair exposeert in Sarajevo
  Kunstenaarsinitiatief Quartair was vertegenwoordigd op de 33e editie van het Winterfestival in Sarajevo. Tien kunstenaars uit Nederland, Griekenland, Syrië en Zuid-Korea die  deelnamen aan de expositie in galerie Charlama delen hun ervaringen.

  SEEAF 2016
  Jan Bokma en Peer Holthuizen doen verslag van hun ‘Reis naar het Paradijs’. Hun deelname aan het SEEAF 2016 na een oproep van de IAA. Het thema was: ‘Voyage into Paradise; beiden ontdekken ze dat sommige zaken in het Paradijs anders verlopen dan we hier gewend zijn.

  Artists-in-residence
  Vier leden van de BBK hebben de stap gemaakt naar het buitenland. Zij vertellen over hun werken en wonen in respectievelijk Finland, Portugal, Zuid-Frankrijk en Duitsland.

  Naar BBK Magazine #325

2016

 • Thema: Digitale KunstBBK Magazine 324
  Verschenen: 6 december 2016

  Digitale technieken en auteursrecht
  De Auteurswet uit 1912 is ingehaald door de digitale revolutie. Het gemak waarmee we tegenwoordig afbeeldingen kunnen aanpassen, kopiëren en verspreiden stelt haar voor nieuwe uitdagingen.

  Interactieve kunst
  Marieke Verbiesen verbindt in haar kunst op originele wijze het digitale met het fysieke. Haar interactieve installaties combineren computergames met sculpturen.

  Eindelijk geen vieze handen meer
  Kunst maken op de computer of Ipad. Betekent dit het einde van de geur van verf, canvas en papier? De voor- en nadelen van digitaal vervaardigde kunst.

  Naar BBK Magazine #324

 • Thema: Graffiti323
  Verschenen: 27 september 2016

  De aantrekkingskracht van de muur
  Streetart is een bloeiende kunstvorm, maar dat is niet altijd zo geweest.  Ooit is iemand ermee begonnen en daarna liep het uit de hand. Hoe heeft het zover kunnen komen?

  De Straatcurator
  In Amsterdam weerklinkt de roep om een straatcurator. Wat stellen de voorstanders zich daarbij voor, wat vrezen de sceptici en hoe doen ze het al ruim een kwart eeuw in Rotterdam en Den Haag?

  Graffiti in Pompeï
  Aan de wieg van onze beschaving; de wens van de mens om zich te uiten is al eeuwenoud. Vincent Hunink, onderzoeker aan de Radboud Universiteit
  in Nijmegen doet een boekje open over het ‘taggen’ van toen.

  Naar BBK Magazine #323

 • Thema: Vrouw & Kunst322
  Verschenen: 31 mei 2016

  Misschien is er iets mis met vrouwen?
  Vooroordelen, discriminatie en onderwaardering. De voetstappen van vrouwen in de kunstgeschiedenis zijn lange tijd ondergesneeuwd. Wat hebben feminisme en jarenlang actievoeren opgeleverd?

  Queensize
  Het grote bed als verbindende factor voor een tentoonstelling over de levensloop van vrouwen. Gemaakt door 48 internationaal erkende vrouwelijke kunstenaars die shockeren, confronteren en taboes doorbreken.

  Moeder Natuur aan het werk
  De natuur als bouwmateriaal en leefomgeving. Vrouwen proberen schoonheid te baren en creëren bouwsels geïnspireerd door en in harmonie met de natuurlijke omgeving.

  Naar BBK Magazine #322

 • Thema: Kunst en landschappen

  321

  Verschijnt:
  15 maart

  De kunst van landschappen
  Al eeuwen lang is het landschap een onderwerp voor inspiratie van kunstenaars, of het nu waarheidsgetrouw of eerder symbolisch wordt gebruikt. In dit nummer bekijkt iedere redacteur een ander aspect van het thema.

  Over landschappen door de eeuwen heen is veel geschreven. In het Rijksmuseum hangen vele geschilderde landschappen.  Iedere kunstenaar die kunstgeschiedenis kreeg op de academie heeft wel iets over landschappen geleerd. Het onderwerp is voor velen niet nieuw. Daarom heeft Remy de Boer er voor gekozen om dit onderwerp een keer anders te benaderen; ze heeft een ode aan landschappen geschreven.

  Miryam Schobben onderzoekt land art. Zij bezoekt een expositie in Kunsthal Kade in Amersfoort over landschapskunst. Maar kan een museum wel de kunst uit het landschap halen? Is die landschapskunst wel op een foto te vatten? Hedy Hempe bezoekt de Ecokathedraal van Louis Le Roy in Mildam en draait de vraag om: is dit project kunst, architectuur of juist een organisch onderdeel van het landschap? Veravox vertelt ondertussen over de bagage waarmee we tegenwoordig naar het landschap kijken.

  Nieuw in dit nummer is de fotospread waar fotograaf Paul Fleming zijn eigen visie op het thema geeft. Daarnaast hebben we ruimte gecreëerd voor bijzondere vormen van beeldende kunst. Dit keer is dat de wisselwerking tussen kunst en poëzie.

  Uit het archief laat zien dat je land ook kunt bezitten (of moeten we hier zeggen bezetten?) terwijl Hans Swanenburg het landschap van de praktische kant bekijkt en ons vertelt over wat er wel en niet mag met het fotograferen van kunst in het landschap (in de openbare ruimte).

  Natuurlijk kijken we ook naar de actualiteit. In dit nummer wordt aandacht besteedt aan onder andere de wijzigingen in het Amsterdamse atelierbeleid, de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en de ledenvergadering van Kunsten ’92.

  Naar BBK Magazine #321

2015

 • Thema: De economische waarde van kunst
  Verschijnt: 8 december320

  Wat is kunst waard?
  De redactie ging op zoek naar antwoorden maar kwam terug met vragen. Wie bepaalt wat kunst waard is: de maker of de koper, de galerie of het publiek, de kwaliteit of de impact van het werk? Welke waarde meet je: de maatschappelijke, de economische, de intrinsieke of de fysieke waarde?

  De waarde van kunst blijkt moeilijk in cijfers te vatten. Natuurlijk is er een fysiek deel in de waarde van een kunstwerk – welk materiaal is er gebruikt en hoeveel uur heeft een kunstenaar in het werk gestoken. Maar er is ook een immateriële waarde – wat doet het werk met je, welke impact heeft het op de maatschappij. Dan is er de waarde die de kenner aan een kunstwerk toekent – welk museum, galerie of welke verzamelaar prijst of koopt het werk aan? En natuurlijk de doorslaggevende vraag: wat laat de beurs van de koper toe?

  In dit magazine nemen we de lezer mee op onze zoektocht langs de verschillende invalshoeken en  uitgangspunten van de waarde van kunst.

  >> naar BBK Magazine 320

 • Thema: Kunst & AmbachtBBK Magazine 319 kunst en ambacht

  Toekomst van de tekenkunst
  Arno Kramer richt in 2008 Drawing Centre Diepenheim op om de tekenkunst in Nederland een nieuwe impuls te geven.

  Het herwonnen ambacht van Crafts
  Council Nederland Crafts Council Nederland is een platform voor hedendaags
  ambacht. Een interview met Marion Poortvliet over ambacht, kunst en design.

  Van ambacht naar kunst en vice versa?
  De verschillende definities, de relatie en de historische context tussen ambacht
  en kunst maken het niet makkelijk een duidelijke scheidslijn te trekken.

  >> naar BBK Magazine 319

 • Thema: Kunst en oorlogBBK magzine 318 cover

  Kunst, oorlog en onderdrukking
  Impressies en ervaringen bij het thema oorlog uitgedrukt in woord en beeld. Ingezonden teksten en kunstwerken door leden en vrienden van de BBK.

  Fotoreportage
  Stedelijk Museum Amsterdam verzorgt een unieke expositie naar aanleiding van 70 jaar vrijheid en recent herkomstonderzoek met nooit eerder vertoond beeld- en archiefmateriaal.

  Wat heeft oorlog toch met kunst?
  70 jaar na de bevrijding; de impact van de Tweede Wereldoorlog op kunst is nog steeds voelbaar. Wat is het antwoord van kunstenaars op oorlogsgeweld?

  >> naar BBK Magazine 318

 • Magazine317Thema: talentontwikkeling

  Fotoreportage – “Toon je talent”
  Een kunst­educatieproject in Maastricht en het belang van kunstzinnige vorming op jonge leeftijd.

  Nature & Nurture
  Talentontwikkeling in de kunsten is meer dan ooit onderwerp van gesprek in politiek, wetenschap èn bij de kunstenaars zelf.

  BBK jubileum
  Een terugblik op het ont­staan van de BBK 70 jaar geleden. De eerste roerige jaren.

  Meer weten? Bekijk het dossier Talentontwikkeling.

  >> naar BBK Magazine 317

2014

 • Thema: Ateliers en werkplaatsenBBK Magazine 317
  Met onder andere:

  Talentontwikkeling
  8 miljoen euro extra voor talentontwikkeling betekent een druppel op een gloeiende plaat na de eerdere bezuinigingen. Weinig meer dan een impuls met kans op versnippering.

  Fotoreportage
  Zeven Nijmeegse kunstenaars, werkzaam in verschillende beeldende disciplines, gunnen ons een kijkje in hun atelier. Een sfeerimpressie van zeven totaal verschillende artistieke werkruimten.

  Kunst versus leegstand
  De recessie veroorzaakt veel leegstand in verschillende soorten panden. Overheden, vastgoedeigenaren en kunstenaars zijn gebaat bij goede herbestemming van leegstaande panden.

  >> naar BBK Magazine 316

 • Kunst & SamenlevingBBK Magazine 315

  Met onder andere:

  De sociale werking van kunst
  De rol van beeldende kunst in een veranderende samenleving waarin participatie het nieuwe toverwoord lijkt. Kunst in het dagelijks leven.

  Fotoreportage
  Een impressie van 15 werken van Alexander Calder in de Rijksmuseumtuinen. Abstractie in beweging.

  Paradisodebat
  Verslag van de 12e editie van het Paradisodebat op 31 augustus. Een gesprek over de ambities van kunst en de relatie tussen kunst en samenleving vanuit een filosofisch perspectief.

 • BBK Magazine 314Over presentatie van het werk

  Met onder andere:

  Kijk; Kunst! Fotoreportage van de jaarlijkse Tefaf in het Mecc van Maastricht met meer dan 250 galerieën met werk van oude meesters en hedendaagse kunstenaars.

  Leven van de kunst Hoe leef je als beeldend kunstenaar anno 2014 van de kunst? Een verslag van de ledenbijeenkomst op 14 maart jl.

  “Carla Magna” in Aken Een jubileumexpositie ter ere van het 20-jarige bestaan van de Duitse kunstenaarsvereniging Dreieck.Triangle.Driehoek in het hart van Aken.

 • Magazine 313 Over de kunstenaar en de gemeente

  Met onder andere:

  Gemeentelijk Cultuurcongres Rotterdam Een debat met 500 afgevaardigden van gemeenten en instellingen van kunst en cultuur over  kunst, toekomst en bezuinigingen.

  Kleur in de stad Kunst in de openbare ruimte voor een leefbaarder klimaat in de stad. De voormalige mijnstad Heerlen ademt een culturele lente door een vruchtbare samenwerking tussen gemeente, kunstenaars, bedrijven en buurtorganisaties.

  Raw Art Fair 2014 Een impressie van de derde editie van de Raw Art Fair in Rotterdam. Dit maal in de Cruise Terminal met 67 deelnemende galerieën.

2013

 • BBK Magazine 312

  Over crowdfunding

  met onder andere:

  De kunstenaar over de menigte
  Een interview met Jan Theun van Rees over zijn ervaring met Voordekunst
  Crowdfunding wordt regelmatig genoemd als het alternatief tegen de achtergrond van het afbreken van het subsidiebeleid voor kunst en cultuur. Voor wie is crowdfunding een goed idee?

  BBZ voor kunstenaars: een praktijkervaring
  Ludy Feyen vertelt over haar ervaringen met haar aanvraag voor de BBZ: Besluit Bijstandsverlening voor Zelfstandigen.

  Kunstenaar in Senegal
  Overleven zonder subsidie of BBZ. Beeldend kunstenaar Etienne Sène over het ondernemerschap in Senegal.

 • BBK Magazine 311

  Eerste nummer BBK Magazine

  met onder andere:

  Petitie tegen de afschaffing van de Zelfstandigenaftrek
  Vanuit het kunstenplatvorm Kunsten’92, waar de BBK ook bij is aangesloten, vond op maandag 26 augustus de lancering plaats van een nieuwe website, een online rekentool en enquête: Blijf jij zzp’er? Met de website vragen de initiatiefnemers de aandacht van het publiek en de politiek voor de dreigende problemen.

  Festival of Art & Creation, Zykanthos
  Marion Molier, Marja van Putten, Wim Vonk en Hans Gritter namen van 20 mei tot 1 juni op initiatief van bestuurslid Alexander Mulder namens de BBK deel aan het ‘Festival of Art and Creation’ op het Griekse eiland Zakynthos. Een verslag door Hans Gritter.

  Mythe van Matilo
  Dit voorjaar heeft een kunstenaarsinitiatief in Leiden de eindstreep gehaald met een geslaagde opzet voor een werk in de openbare ruimte. Het Waterkunstwerk Matilo Park in Leiden is een meerjarig gemeenschaps-kunstproject, dat door beeldend kunstenaars Diana Lepelaar en Ludy Feyen in 2010 is opgezet.

 • BBK Krant #310310

  met onder andere een artikel over John Körmeling

   

 • BBK Krant #309309

  met onder andere een artikel over Totaal: “nulcultuur”

   

Oudere jaargangen

Geleidelijk aan zullen we de oudere jaargangen van de BBK Krant aan deze pagina toevoegen.

Hiervoor zijn we nu bezig de allereerste bbk kranten te digitaliseren. Binnenkort verschijnen de bbk kranten uit 1970 als download. Voor nu hebben we vast de covers van die jaargang toegevoegd.

Redactie BBK Magazine

Remy de Boer
Jonna van ’t Hof
Miryam Schobben
Alex Schreiner
Josien Vos

Contact met de redactie? Mail naar bbk[at]bbknet.nl.